Yalçın: Düzenleme yapılmazsa özel idareler işlevsiz hale gelebilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbrahim Bayraktar

GÜMÜŞHANE- Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, en kısa zamanda düzenleme yapılmazsa özel idarelerin işlevsiz hale gelebileceğini söyledi. Yalçın, "Kendi öz bütçemiz çok kısıtlı olduğundan, şu anda 13 adet programlanmış gölette yatırım yapamamaktayız." dedi.

İsmail Yalçın, bugün katıldığı bir radyo programında, kapatılan Köy Hizmetleri personelinin cari ödemelerinin üçte birinin gerekirse İl Özel İdareleri'nce karşılanmasının özel idareleri işlevsiz hale getirebileceğini belirtti. Belirtilen miktarın Gümüşhane için 5 milyon TL olduğunu vurgulayan Yalçın, "2008 yılında mülga Köy Hizmetlerinden devredilen personel için 15 milyon 200 bin TL ödendi. Eğer bahsedilen üçte birlik kısmı biz ödersek ortalama 5 milyon TL tutuyor. Bu da neredeyse bizim bir yıllık bütçemize denk geliyor. 2008 yılı İl Özel İdaremizin gerçekleşen bütçesi 6 milyon 400 bin TL." dedi.

Genel Sekreter Yalçın, 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılması ile ilgili çıkarılan 5286 sayılı yasanın geçici 7. maddesinde ise "İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyelerinin gelirlerine ilişkin yeni bir kanuni düzenleme yapılıncaya kadar, bu idarelere devredilen personelin aylık ve her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeler devlet bütçesinden il özel idarelerine veya büyükşehir belediyelerine kaynak aktarmak sureti ile yapılır." denildiğine işaret etti.

Gümüşhane'nin organik tarım bölgesi ilan edilmesi nedeniyle tarım ve hayvancılığın önplana çıktığını ve bu nedenle sulak arazilerin önem kazandığına da değinen Yalçın, arazilerden daha fazla verim alabilmek için Hidro Elektrik Santrali göleti ve sulama göletlerinin yapımının önplana çıktığını vurguladı. KÖYDES ödenekleri sulama amaçlı kullanılamadığından dolayı göletlere yatırım yapılamadığını ifade eden Yalçın, "Kendi öz bütçemiz çok kısıtlı olduğundan, şu anda 13 adet programlanmış gölette yatırım yapamamaktayız. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bütçemiz 6 milyon 400 bin TL. Bunun büyük bir çoğunluğu cari harcamalara yetmektedir. Yatırıma para ayırma şansımız yok. Yetkililerin bu konuda bir değerlendirme yapması gerekir düşüncesindeyiz." diye konuştu.

İl Özel İdaresi'ne devredilen Köy Hizmetleri'nden alınmayan harç ücretlerinin İl Özel İdareleri'nden alındığına değinen Yalçın, "Mülga Köy Hizmetleri orman izinlerinde ücrete tabi değilken, İl Özel İdareleri için orman izinleri ücrete tabi tutulmaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Yasası'nda her türlü harçtan muaf tutulan kurumlar listesinde mülga Köy Hizmetleri Müdürlüğü yer alırken aynı işleri gören İl Özel İdareleri yer almamıştır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber